Welkom bij Zadelmakerij Drent

Zadelmaken is een oud ambacht dat met uitsterven wordt bedreigd omdat er nog maar weinig mensen in Nederland dit vak écht en tot in de puntjes beheersen. Vroeger werd het overgedragen van vader op zoon.

In Engeland bestaat een zeer oude traditie van zadelmaken en wordt Walsall wel het walhalla van zadelland genoemd. Hier vindt men nog vele ouderwets werkende zadelmakerijen, groot en klein, waar een zadel nog met de hand wordt gemaakt van eerste kwaliteit materialen. Er wordt in Engeland onderscheid gemaakt tussen qualified saddlers en master saddlers afhankelijk van kennis, kunde en het aantal jaar ervaring. Deze mensen hebben echter allen een gedegen opleiding gevolgd in alle aspecten van het zadelmaken en kunnen dus zelf met de hand een zadel fabriceren indien gewenst. Buiten de “zadelfabrieken” in Walsall gebeurt dit eigenlijk zelden meer, maar het hebben van de kennis en kunde om dit te kunnen doen vergroot het inzicht in de problemen die kunnen optreden en de oplossingen die hiervoor mogelijk zijn. Het vergroot tevens de kwaliteit van het werk dat geleverd kan worden.

In Nederland is het vak zadelmaker geen juiste benaming meer, want men houdt zich (op een enkele uitzondering na) alleen bezig met wat reparatiewerk zonder gedegen achtergrond.

In Nederland bestond nog geen opleiding om het oude ambachtsvak van zadelmaker te leren. In de praktijk blijkt echter dat er onvoldoende kennis en ervaring in Nederland is, niet alleen op het gebied van zadelpassen, maar ook op het gebied van zadelmaken. In Engeland is er al jaren een goede opleiding voor zadelmaker. De opleiding van de MSFC is daarom naar Engels voorbeeld en wordt gegeven door Master Saddlers uit Engeland met vele jaren ervaring.

Jeannette Drent is gediplomeerd MSFC zadelpasser en zadelmaker. Ook heeft zij de ICPBC opleiding tot bitfitter gevolgd.
Als ruiter wilt u natuurlijk zo goed mogelijk presteren met uw paard. Een goed passend zadel is daarbij van groot belang. Middels een zadelcheck zal er een goed onderzoek van paard en zadel plaatsvinden. Wanneer blijkt dat de pasvorm van het huidige zadel niet optimaal is, zal er eerst worden gekeken of het zadel kan worden aangepast door bijvoorbeeld bijvullen of opnieuw vullen van de kussens of het aanpassen van het singelsysteem.
Wanneer dit geen optie is kunt u bij Jeannette ook terecht voor een nieuw zadel. Tijdens een zadelpasconsult op locatie wordt ruim de tijd genomen om het paard te bekijken en een zadel aan te meten.
Om ruiter en paard optimaal te laten presteren werkt Jeannette samen met verschillende professionals.

0) { echo $googleAnalytics; } ?>